Wat is Cranio-sacraal Therapie?

 

Het geboorteproces, een ongeluk of trauma's in het latere leven kunnen een afdruk in het lichaam nalaten onder de vorm van een blokkade waardoor er spanningen in het lichaam blijven vastzitten of de schedel min of meer onder druk komt te staan.

Via zachte aanraking op verschillende plekken van het lichaam, zoek ik aansluiting via het cranio-sacrale ritme met het ganse bindweefselsysteem van de cliënt om zo de blokkades of verstoringen op te sporen. Door gebruik te maken van subtiele technieken nodig ik het lichaam uit zich te ontspannen, ruimte en beweging te creëren zodat de energie weer kan stromen. Hierdoor komt men in een heel diepe ontspanning waardoor het lichaam kan beschikken over de vrijgekomen energie en deze kan aanwenden voor het genezende en regulerende vermogen van je lichaam.

Soms kan dit gepaard gaan met het vrijkomen van emotionele ballast en herinneringen aan trauma's. Indien wenselijk kan er rechtstreeks met het beladen en getraumatiseerde deel gecommuniceerd worden waardoor er inzicht en bewustwording kan ontstaan.

 

Voor wie en welke klachten?

 

Cranio-sacraal therapie is voor alle leeftijden. Ook baby's en kleine kinderen kunnen behandeld worden. Complicaties tijdens de zwangerschap en/of geboorte kunnen leiden tot storingen in het cranio-sacraal systeem van de baby. Dit kan zich uiten in huilen, reflux, darmstoornissen en een verzwakte weerstand.

De behandelingen kunnen effectief zijn en verlichting brengen bij volgende klachten: migraine en spanningshoofdpijn, nek- en schouderklachten, rugklachten, bekkenproblemen, spijsverteringsklachten, spanningen in het kaakgewricht, menstruatieklachten, vermoeidheid, burn-out, depressie, rusteloosheid, concentratieproblemen, stress, lusteloosheid, angst en spanning.

 

Meer info over het cranio-sacraal systeem

 

Het cranio-sacraal systeem omvat de hersenen, ruggenmerg, het vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht dat daartussen stroomt. Het wordt omgeven en beschermd door de schedel (cranium) en de wervelkolom waarvan het heiligbeen (sacrum) het onderste gedeelte vormt.

Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Een pompsysteem diep binnenin de hersenen, zorgt voor de aan- en afvoer van het hersenvocht. Dit pompsysteem doet de schedel uitzetten en weer inkrimpen. Omdat alles in ons lichaam verbonden is door een netwerk van bindweefsel (fascia) wordt deze beweging als een golf voortgezet, die over het hele lichaam voelbaar is. Deze golfbeweging heeft een ritme, het cranio-sacrale ritme genoemd. Je kan het beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel.